Skip links

SAMEN VOOR SUCCESVOL THEATER

Het initiatief van de Theateralliantie


Luxor Theater
DeLaMar
Chasse
Martiniplaza
Orpheus Theater
Parkstad Limburg Theater
Wilmink Theater

In 2016 ontstaat bij zeven grote theaters het idee om als alliantie van theaters gezamenlijk initiatieven te ontplooien voor het in samenwerking met producenten uitbrengen van bijzondere theaterproducties. Een unieke ondernemende constructie waarbij de theaters een producent de opdracht geven een voorstelling te maken en waarbij het (financiële) risico mede door deze theaters wordt gedragen.

Bij de eerste Theateralliantie-productie Fiddler on the Roof (geproduceerd door Stage Entertainment) regent het sterren en is ook de kaartverkoop geweldig goed. Door dit succes werd de samenwerking tussen de theaters in deze alliantie verder bestendigd.

De kern van de Theateralliantie vormt de zogenaamde stuurgroep. Deze bestaat uit de zeven deelnemende theaters en bepaalt de activiteiten van de stichting – zoals uit te brengen titels en bijbehorende speelplannen – en zij stelt het meerjarenbeleidsplan inclusief de financiële dekking hiervoor vast.

De dagelijkse leiding is in handen van een directie, die het bureau aanstuurt, het beleid voorbereidt en de activiteiten uitvoert. De stichting kent een bestuur met vier leden en wordt ondersteund door een creatief Raad van Advies. Het organisatiebureau van de stichting bestaat uit drie vaste medewerkers; een directeur,  coördinator bureau en programmering en junior marketeer. Aangevuld met een vaste groep zzp’ers bestaande uit een controller, twee marketingmedewerkers en productieleider.

In haar start-up fase geniet stichting Theateralliantie nog van een financiële ondersteuning van de VandenEnde Foundation en stichting Stimulering Kunst en Cultuur.

Stichting Theateralliantie is aangewezen als ANBI: Algemeen Nut Beogende Instelling. De Balans & Staat van baten en lasten 2020-2021 is hier in te zien.

Historie


In 2013 richtten Joop en Janine van den Ende op persoonlijke titel de Stichting Theateralliantie op, met als doel bij te dragen aan de realisatie van grootschalige interdisciplinaire theaterstukken in Nederland. Als eerste werd in samenwerking met het Holland Festival de internationale hit-productie War Horse naar Nederland gehaald. Hierna volgde de origineel Nederlandse productie De Tweeling (2015). Deze voorstelling kwam tot stand in samenwerking met het V-Fonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en het Nationaal Theater Fonds.

Omdat dit initiatief van de grote theaters heel goed aansloot bij de oorspronkelijke doelstelling van de stichting, juichte Joop van den Ende dit initiatief toe en stelde hij de zeggenschap Stichting Theateralliantie ter beschikking aan deze initiërende theaters. Joop van den Ende is nog als adviseur aan de stichting verbonden.

Waarom?

Er is een tekort aan producties voor grote zalen; programmering die aansluit bij de wensen van theater en theaterbezoekers. Dit komt door het risico en de hoge kosten die grootschalige producties met zich meebrengen. De Theateralliantie is de matchmaker tussen theaters en producenten. Met risico-, kostenspreiding en vooral co-creatie zorgen wij voor kwalitatieve theaterproducties op de planken van Nederlandse theaters.

Hoe?

Theaters worden mede-eigenaar van producties. Hierdoor creëren we samen programmering die aansluit bij de bezoeker. Naast samenwerking, helpen we bij financiering en stimuleren we innovatie. Door ons in te zetten als coördinator, boeker, coproducent en marketeer ondersteunen we in de groei van anderen. Met meer production value verhogen we de kansen op succes. Zo beantwoorden we de vraag van Nederlandse theater naar extra programmering.

Wie zijn wij?


CONNECTORS

De Theateralliantie is de schakel tussen verschillende partijen in de theaterbranche. Wij stimuleren co-creatie met kwalitatieve producties als resultaat.

FACILITATORS

Coördinator, financier, coproducent en marketeer. We zetten ons op verschillende vlakken in voor producties die leiden tot onvergetelijke theaterervaringen.

INNOVATORS

Door samen te werken halen we het beste uit theaterproducties. De verrassende combinaties die wij maken in team, cast en decor stimuleren innovatie.
36

PARTNERS

8

PRODUCTIES

452

THEATERVOORSTELLINGEN

181500

BEZOEKERS

Team


Rosalie Mohr

 Directeur

Jari Vegting

Coördinator Bureau & Programmering

Fleur Bergenhenegouwen

Junior Marketeer

Eline Ferwerda

Marketing projectleider

Pieter Kaya

Controller

Sophie Braam

Marketing & PR

Sam Kosterman

Productieleider

Bestuurssamenstelling:
Dhr. C.B.G. Langeveld (voorzitter)
Dhr. G.P. Prein (Secretaris/Penningmeester)
Dhr. M.G.J.T.M van Kaam (bestuurslid)
Dhr. W.J. de Kok (bestuurslid)

Partners


VandenEnde
Bankgiro loterij
Eventim
Blockbuster Fonds
Chasse
De La Mar
Luxor Theater
Martiniplaza
Parkstad Limburg Theater
Orpheus Theater
Wilmink Theater
Zwolse Theaters
TAQA Theater
Harmonie
Schouwburg utrecht
Parktheater Eindhoven
Amphion
Rijswijkse Schouwburg
Het Park
Schouwburg Nijmegen
Stoep Theater
Het Nationale Theater
Stage Entertainment
Bos Producties
MediaLane Theater
TEC
OpusOne
Mark Vijn