Skip links

Mark Haddon over zijn boek

It’s about how little separates us from those we turn away from in the street. It’s about how badly we communicate with one another. It’s about accepting that every life is narrow and that our only escape from this is not to run away (to another country, another relationship, a slimmer, more confident self) but to learn to love the people we are and the world in which we find ourselves.” (Mark Haddon – Auteur)

Wereldberoemde roman eindelijk in de Nederlandse theaters!

Maak kennis met Christopher, een 15-jarige jongen die met een vorm van autisme leeft. Christopher houdt van wiskunde, van lijstjes en patronen en hij spreekt altijd de waarheid. Van mensen begrijpt hij dan weer niet zo veel. Als Christopher de dode hond van zijn buurvrouw in de tuin aantreft en hij verdacht wordt van moord gaat hij op onderzoek uit om de dader te achterhalen. Tijdens zijn zoektocht komt Christopher achter onverwachte waarheden die zijn wereld op zijn kop zetten.

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht laat je de wereld zien door de ogen van iemand die met autisme leeft en daardoor alledaagse dingen soms als onbegrijpelijk ervaart. Tegelijk levert dat ook een volstrekt originele kijk op de wereld om ons heen op.

De roman The curious incident of the dog in the nighttime van Mark Haddon was meteen bij verschijning in 2003 alom geliefd. Sindsdien zijn er wereldwijd 5,5 miljoen exemplaren verkocht en won het boek diverse literaire prijzen. In 2012 volgde een eveneens zeer succesvolle toneelbewerking door The National Theatre in Londen die 7 Oliver Awards won en inmiddels over de hele wereld te zien is. Op Broadway sleepte de voorstelling diverse prijzen in de wacht waaronder 5 Tony Awards.

Dit is de eerste keer dat The curious incident of the dog in the nighttime in een Nederlandse vertaling te zien is. Deze productie van de Theateralliantie zal geregisseerd worden door Pieter Kramer met Mattias van de Vijver in de rol van Christopher.

Recensies

NRC HANDELSBLAD

DE TELEGRAAF

DE VOLKSKRANT

DAGBLAD VAN HET NOORDEN

SCÈNES

1E RANG

MUSICALNIEUWS

Media

Speellijst

19 augustus –  1 september 2022

DeLaMar

Amsterdam

Koop via theater
Koop via Eventim

2 september – 4 september 2022

Chasse Theater

Breda

Koop via theater
Koop via Eventim

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:

Cultuur + Ondernemen
Prins Bernhard Cultuurfonds
VSBfonds
Dr. C.J. Vaillant Fonds
Gravin van Bylandt Stichting