Alliantie van theaters

Over ons

In 2016 ontstaat bij zeven grote theaters het idee om als alliantie van theaters gezamenlijk initiatieven te ontplooien voor het in samenwerking met producenten uitbrengen van bijzondere theaterproducties. Een unieke ondernemende constructie waarbij de theaters een producent de opdracht geven een voorstelling te maken en waarbij het (financiële) risico mede door deze theaters wordt gedragen.

Bij de eerste Theateralliantie-productie Fiddler on the Roof (geproduceerd door Stage Entertainment) regent het sterren en is ook de kaartverkoop geweldig goed. Door dit succes werd de samenwerking tussen de theaters in deze alliantie verder bestendigd.

De kern van de Theateralliantie vormt de zogenaamde stuurgroep. Deze bestaat uit de zeven deelnemende theaters en bepaalt de activiteiten van de stichting – zoals uit te brengen titels en bijbehorende speelplannen – en zij stelt het meerjarenbeleidsplan inclusief de financiële dekking hiervoor vast.

De dagelijkse leiding is in handen van een directie, die het bureau aanstuurt, het beleid voorbereidt en de activiteiten uitvoert. De stichting kent een bestuur met vier leden en wordt ondersteund door een creatief Raad van Advies. Het organisatiebureau van de stichting bestaat uit drie vaste medewerkers; een directeur,  coördinator bureau en programmering en junior marketeer. Aangevuld met een vaste groep zzp’ers bestaande uit een controller, twee marketingmedewerkers en productieleider.

In haar start-up fase geniet stichting Theateralliantie nog van een financiële ondersteuning van de VandenEnde Foundation en stichting Stimulering Kunst en Cultuur.

Meer weten? Lees ons bedrijfsplan!

Bedrijfsplan

 

Historie

In 2013 richtten Joop en Janine van den Ende op persoonlijke titel de Stichting Theateralliantie op, met als doel bij te dragen aan de realisatie van grootschalige interdisciplinaire theaterstukken in Nederland. Als eerste werd in samenwerking met het Holland Festival de internationale hit-productie War Horse naar Nederland gehaald. Hierna volgde de origineel Nederlandse productie De Tweeling (2015). Deze voorstelling kwam tot stand in samenwerking met het V-Fonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en het Nationaal Theater Fonds.

Omdat dit initiatief van de grote theaters heel goed aansloot bij de oorspronkelijke doelstelling van de stichting, juichte Joop van den Ende dit initiatief toe en stelde hij de zeggenschap Stichting Theateralliantie ter beschikking aan deze initiërende theaters. Joop van den Ende is nog als adviseur aan de stichting verbonden.

Wie zijn wij?

Connectors

De Theateralliantie is de schakel tussen verschillende partijen in de theaterbranche. Wij stimuleren co-creatie met kwalitatieve producties als resultaat.

Facilitators

Coördinator, financier, coproducent en marketeer. We zetten ons op verschillende vlakken in voor producties die leiden tot onvergetelijke theaterervaringen.

Innovators

Door samen te werken halen we het beste uit theaterproducties. De verrassende combinaties die wij maken in team, cast en decor stimuleren innovatie.

Rosalie Mohr

Rosalie Mohr

Directeur
Jari Vegting

Jari Vegting

Coördinator Bureau & Programmering
Sam Kosterman

Sam Kosterman

Productieleider
Fleur Bergenhenegouwen

Fleur Bergenhenegouwen

Junior Marketingmedewerker
Eline Ferwerda

Eline Ferwerda

Marketingprojectleider
Sophie Braam

Sophie Braam

Marketing & PR

Home Over ons